Was voor de babyboomers en generatie X een carrière het grootste goed, dan hechten millennials vooral belang aan persoonlijke ontwikkeling.
Het is een generatie die meer dan ooit verlangt naar coaching en training. Bedrijven die jong talent willen rekruteren en -vooral!- behouden, besteden daarom beter aandacht aan een degelijk mentorprogramma. Vijf tips. Uit een recente studie van Deloitte blijkt dat millennials die zich voornemen vijf jaar of langer bij een bedrijf of organisatie te blijven, dubbel zo vaak een mentor hebben dan minder loyale leeftijdsgenoten. In diezelfde studie, wanneer gevraagd naar hun ideale werkweek, bedelen millennials opvallend veel tijd aan coaching.
Millennials zijn uitermate geschikt voor mentorschap. Ze verlangen meer dan andere generaties naar persoonlijke ontwikkeling en tonen zich trouw aan organisaties die hen dit bieden. Voor bedrijven levert het meer op dan loyaliteit. Mentorschap is een ideale manier om de generatiekloof op de werkvloer te dichten. Maar, zo weet ik uit ervaring, in de praktijk is het niet altijd evident om op treden als mentor voor iemand van een andere generatie. Hoewel babyboomers en millennials heel wat gemeenschappelijk hebben - respect, erkenning en work/life-balance zijn voor iedereen belangrijk- , zijn er diepgaande verschillen. Daarom: vijf belangrijke lessen die ik geleerd hebben over millennials en hoe ze jou kunnen helpen een betere mentor te zijn.
1. Persoonlijke ontwikkeling -> professionele ontwikkeling
Ik ben (net als veel generatiegenoten) opgegroeid met het idee dat je eerst enkele jaren hard moet werken. Vervolgens word je beloond, met een promotie, salarisverhoging of leasewagen.
Millennials liggen niet wakker van een wagen of promotie. De wereld, zo weten zij, verandert razendsnel. Het is lang niet zeker dat over vijf jaar die ene positie nog bestaat of zelfs relevant is. Omdat ze geen grip hebben op professionele ontwikkeling, is hun focus verschoven naar persoonlijke ontwikkeling. Hoe haal ik het meeste uit mezelf? Wat zijn mijn sterktes en hoe kan ik ze het best ontplooien? Welke stijl van leidinggeven past bij mij? Zet als mentor steeds deze persoonlijke ontwikkeling centraal, zo haal je veel meer uit jouw mentee.
2. De grootste motivator: Impact
Wie geboren is in de jaren 1950 of 1960, heeft ouders die van dichtbij de oorlog hebben meegemaakt. Dat heeft een weerslag op hun intrinsieke motivatie: de toekomst van jezelf en jouw kinderen veiligstellen, daar draait het om. Millennials hebben die bagage niet. Zij zijn welvarend opgegroeid. Gevolg? Millenials liggen niet wakker van materiële zaken en hechten meer belang aan toegevoegde waarde.
Hoe kan ik de wereld positief veranderen? Stel als mentor daarom steeds sociaal-maatschappelijke doelen in plaats van materiële. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘zo word je directeur’, maar: ‘zo kom je op een sleutelpositie om de ecologische voetafdruk van het bedrijf aan te pakken’.
3. Emoties doen ertoe
‘Niet lullen, maar poetsen.’ Vertrouwd met die zegswijze? Dan ben je wellicht een babyboomer of iemand van generatie X (1961- 1980). Voor de millennialgeneratie of generatie Y is het perfect normaal om te praten over emoties en ze ook mee in rekening te nemen bij beslissingen. Een medaille met twee kanten: ze zijn perfectionistisch en gevoelig voor burn-out, maar geven anderzijds gemakkelijker en sneller aan wanneer het slecht gaat. Een vraag als ‘hoe voel je je hierbij?’ kan voor jou misschien betuttelend overkomen, voor veel jongeren collega’s gaat ze juist recht naar de essentie. Stel ze.
4. Hiërarchie is passé
Millennials zijn niet alleen opgegroeid in kleinere gezinnen, ze hadden als kind ook meer inspraak dan voorgaande generaties. Dat maakt dat ze het gewend zijn om gehoord te worden en minder gevoelig zijn voor hiërarchie. Hoe zich dat vertaalt naar de werkvloer? Jonge professionals spreken collega’s snel aan met ‘jij’ en ‘je’, ongeacht of het gaat om een overste.
Millenials geven spontaan hun mening, ook als er niet om gevraagd wordt.
Veel millennials ervaren klassieke hiërarchie als log, ouderwets en inefficiënt. Babyboomers of seniors uit generatie X kunnen die voortvarendheid ervaren als brutaal. Heb je een jongere mentee? Wees niet rigide als het over omgangsregels gaat. Probeer je flexibel op te stellen, maar geef ook aan waar je eigen grenzen liggen. Mag jouw mentee jou bijvoorbeeld in het weekend contacteren met vragen? Mag dat via een appje? Met duidelijkheid en wederzijds respect komen jullie een heel eind.
5. Afleiding, de zwakke plek
In een wereld vol prikkels is focus de uitdaging. Millennials houden van afwisseling en lijden continu aan zogenaamde fomo, fear of missing out. Dat maakt dat ze moeite hebben om gefocust te blijven. De beste manier om afleiding te tackelen? Een groter doel. Stimuleer jouw mentee een groter doel of persoonlijke missie te formuleren, zoals bijvoorbeeld het bijdragen tot een lagere ecologische voetafdruk. Zijn ze de draad kwijt? Dan hoef je hen maar aan hun missie te herinneren.
Disclaimer: het is niet mijn bedoeling een hele generatie terug te brengen tot vijf eigenschappen, wel om mogelijke misverstanden en struikelblokken tussen generaties te tackelen.
Ben je zelf geboren voor 1980 en mentor van een millennial? Dan hoor ik graag jouw ervaringen. Ben je een millennial? Wat verwacht jij precies van een goede mentor?