top of page
mark beekman

Een mentor is geen coach

Bijgewerkt op: 5 apr 2021

Vandaag ben ik een ondernemer, maar niet zo lang geleden was ik nog algemeen directeur van een groot bedrijf. Die stap was voor mij niet makkelijk. Had ik toch last van een ego? Zou ik succesvol zijn? Ik had nogal wat twijfels.



Hulp inroepen om aan jezelf te werken, is niet langer taboe. Een goede zaak. Maar door de wildgroei aan coaches, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Wat mag je verwachten van een goede coach? En wat is het verschil met een mentor? Tijd om de puntjes op de i te zetten.


Het was een coach die me terug bij de les heeft gebracht. Ja, ik had een mooie leasewagen op de oprit. Ja, de titel op mijn businesskaartje streelde mijn ego. Maar werd ik daar écht blij van? Nou, nee.


Ik ben niet de enige. Werd je tien jaar geleden nog aanzien als zwakkeling wanneer je hulp inriep om innerlijke knopen te ontwarren, wordt aan jezelf werken vandaag - terecht - gezien als een moedige en vooral nuttige investering. Het internet barst van de platformen waarop je een coach kan vinden voor van alles en nog wat: burn-out, angsten, styling,…


Maar tussen al die aangeboden hulp is het moeilijk een goede keuze te maken. Wat mag je nu precies verwachten van een coach? En vooral: wat niet?


Coach

Ik had een goede coach. Mijn coach heeft me door de juiste vragen te stellen, zelf doen inzien wat ik écht graag wil. Precies daar draait coaching om: hulp bij het vinden van een doel, waarheid of oplossing die eigenlijk al in je zat. Dat kan een professioneel doel zijn, of het benoemen van belemmeringen en angsten die je tegenhouden om ergens te geraken. Het kan inzicht zijn over de zaken die vandaag wél al goed zijn, en je het nodige zelfvertrouwen geven om verder te gaan. Innerlijke knopen ontwarren dus, zodat je een nieuwe stap vooruit kan nemen.


Een goede coach zegt je niet wat je moet doen, maar helpt het je zelf ontdekken.

Ligt het antwoord op de vraag waar je mee worstelt bij jezelf? Dan moet je bij een coach zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Soms heb je juist iemand nodig die je zegt wat je moet doen. Stel: je wil voor het eerst een risotto klaarmaken, maar je hebt geen recept. Dan bel je toch ook gewoon iemand die de Italiaanse keuken onder de knie heeft?


Mentor

Als ambitieuze marketeer was ik soms gefrustreerd omdat mijn harde werk niet altijd opgemerkt of beloond werd. Ik zat vaak tot laat op mijn bureau, maar zag de waardering niet altijd terug. Een ouder iemand gaf me toen het advies dat ik vooral moeite en tijd moest besteden aan voorbereidingen van vergaderingen of presentaties, omdat dat de momenten zijn waarop je werk gezien wordt. Een nuttige tip, die me geholpen heeft om wel gewenste stappen te kunnen maken. En vooral: een raad die ik nooit uit mezelf had kunnen bedenken, simpelweg omdat ik de ervaring nog niet had.


Dat is de essentie van mentorschap. Er is altijd iemand die voor dezelfde uitdaging heeft gestaan

Een mentor is iemand, vaak ouder, die het pad heeft bewandeld dat je graag wilt bewandelen. Iemand die precies de kennis of ervaring heeft die jou verder kan brengen en bereid is die te delen. Zo kan een ervaren ondernemer een starter vertellen over zijn of haar fouten en de starter zo vrijwaren van een mogelijk financieel fiasco.


Missing link

Een mentor kan me niet helpen ontdekken wat me gelukkig maakt, een coach kan me niet zeggen welke strategische keuze het beste is voor mijn bedrijf. Wie je nodig hebt, hangt dus niet af van de vraag, maar of de oplossing dan wel bij jezelf of iemand anders ligt.


Het vreemde gevolg van de coach-hype? Dat wie zichzelf beter wil leren kennen, tegenwoordig maar enkele muisklikken verwijderd is van een afspraak met een gespecialiseerde coach. Wie op zoek is naar praktisch advies of kampt met een kennisvraag, moet een oproep lanceren op sociale media, of is aangewezen op een Youtube-tutorial, een opleiding of boek. Daar klopt iets niet, vind je niet?



30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page